LÁTOGATÓK A LIGUR-TENGER PARTJÁN

 

     Guy Tarade francia ufológus a nizzai könyvtárban középkor végéről származó pár oldalas füzetecskékre bukkant, melyek akkoriban amolyan köznépnek szóló kis olvasmányos, híres események és hasonlók leírásait tartalmazta. Ezek közt volt egy, aminek Discours des terribles et espouvantables signes apparus sur la Mer de Gennes volt a címe, és amit 1608 és 1609-ben többször kiadtak. Tarade felfigyelt ebben egy 1608 augusztusában történt eseményekre, melyek régies francia nyelven voltak írva. Ezeket a saját tolmácsolásában tette közzé. Tarade után más ufológusok is foglalkoztak az esettel, mint az olasz Alfredo Lissoni vagy Giorgio Pattera. A lentebb lévő három illusztráció teljesen modern, és az ufológusok által előadott eseményeket próbálják megjeleníteni:


     A legkorábbi beszámoló szerint 1608. augusztus 5-én Nizza partjainál halászok egy tárgyat vettek észre, ami a tenger felé ereszkedett, és vérszerű anyagot láttak leesni a tárgyból. Mások három ovális repülő tárgyat láttak nagy sebességgel mozogni az erdő felé, majd leereszkedtek az Angyalok öble fölött, és egy méterre víztől lebegtek. Ez a tenger nagyfokú forrongását okozta, és okkersárga-piros gőzt bocsátott ki. A korabeli francia forrás „két szörnyűséges repülő kígyót” emleget. A középső járműből két alak ki is szállt és az objektum körül úszkált, de a csónakokon közeledő emberek miatt visszatértek a járművek belsejébe. A két humanoid valamiféle hosszú csővel kapcsolatban maradt a lebegő hajóval. Eközben az erődben lévő katonák ágyúval lőtték a betolakodókat, minden látható hatás nélkül.
    Augusztus 22-én pedig Genovában jelentek meg az ovális alakú repülőszerkezetek, de ott 800 ágyúgolyót lőttek ki rájuk. A helyiek állítólag egy bizarr lényt láttak a tengerből kiemelkedni közvetlenül a partoknál. A leírás szerint egy ember alakú, pikkelyekkel borított alak volt, akinek a kezéből látszólag „kígyók” álltak ki. A lényre ágyútüzet irányítottak, de nem volt látható hatása itt sem.
     1608. augusztus 25-én egy égi hajó jelent meg Marseille közelében, Martigues halászfalu felett, és ismét ugyanazokat a kiszámíthatatlan repülési manővereket mutatta, mint Nizza felett. Megállt a levegőben, és két lény szállt ki belőle, akik látszólag valamiféle légi párbajt vívtak. A következő héten heves vörös eső esett, és az azt követő hónapokban a templomok tele voltak hívőkkel, akik könyörögtek, hogy kíméljék meg őket attól a katasztrofális sorstól, ami rájuk várt.


    

Yannis Deliyannis történész a társaival foglalkozott a füzettel. Annak felkutatása után szintén készítettek egy fordítást az eseményekről. Az ufológusok fordítását ők kifejezetten tendenciózusnak mondják.
     A genovai esetnél valójában különféle szörnyek jelennek meg, akik két-két kígyóval a kezükben bukkannak fel az óceánban. Vannak, akik emberi alakban, és vannak, akik inkább sárkányszerűek, és mindegyiküket pikkelyek borítják. Valójában három kocsi jelenik meg, amelyeket hat tüzes sárkány húz. Nem beszél hajókról, sem a víz felforralásáról, sem a pikkelyes öltözetről… csupán hangosan bömbölnek, halálra rémítve néhány embert.
     Marseilleben nem említ a füzet égi hajót, viszont valóban megjelenik az égen két férfi és harcolnak egymással.
    Deliyannisék kimutatták, hogy az akkori ilyen füzetes ponyvák tele voltak hasonló leírásokkal, melyek bizarr égi jelenségeket, katasztrófákat írtak le, aminek eredete egészen a Biblia íróihoz visz. Ezek inkább amolyan okító szövegek, tanmesék, melyeknél nem is azok igazságtartalma az érdekes, hanem a morális mondanivalója.
    Deliyannis egész nyomós érvekkel bizonygatja, hogy az egész egy 1608-as francia hírlapi kacsa mai tálalása. És olyan eseményekből szedhette az ötleteket a korabeli hoax kitaláló, mint az 1608. nov. 3-án rendezett gigantikus attrakció, amit a firenzei Arnó folyón tartottak II. Cosimo de Medici és Maria Magdalena házassága alkalmából. Ekkor előadták a Francesco Cini által újraírt Apollóniosz Argonautikáját, benne díszes hajókkal, látványos tengeri csatával. Jobbra egy kis tengeri tritont játszó szereplő korabeli ábrázolása a Medici ünnepségről.
     Diego Cuoghi olasz kutató felkereste a genovai levéltárakat, hogy utánajárjon az eredeti történetnek. Nem talált semmilyen utalást a hivatalos feljegyzésekben arról, hogy bármi hasonló történt volna akkoriban. Cuoghi rámutatott arra is, hogy Pattera és Lissoni beszámolói közt jelentős különbségek is vannak. Coughi a weboldalán be is mutatja a nyolc oldalas füzetecskét, ami a legendát elindította: Discours des terribles et espouvantables signes apparus sur la Mer de Gennes

     Az Arno-folyón tartott gigantikus ünnepi játékról készültek korabeli illusztrációk is. Gyönyörű látvány lehetett! Lentebb ezekből adok pár részletet: