EGY ELEFÁNT TIAHUANACÓBÓL

 

Az orosz Andrej Zsukov író az ősi Amerika titkairól szóló könyvében (2016) bemutat egy elefántra hasonlító szobrocskát, amit szerinte a bolíviai Tiahuanacóban találtak. Zsukov két anonim dél-amerikai újságos cikkre hivatkozik, mint forrásra.

Ez jól alátámasztaná azokat, akik felfedezni vélnek a Nap Kapu jelei közt elefántfejet is. Viszont Dél-Amerikában eddigi tudásunk szerint csak egy, a Cuvieronius nevű elefántszerű-faj létezett, ami kihalt i.e. 11-10.000 évvel ezelőtt.

Dr. Karl Shuker kriptozoológus, több könyv szerzője, jelentősnek tartja a szobrocskát, mivel Tiahuanacóból származik. A kép már több oldalon is feltűnt, s ezért írok róla röviden most.

Itt a szobrocska, s mellette a Cuvieronius rekonstrukciója:

Én ebből azt szűröm le, hogy hamisítvány lehet, amit megpróbáltak tiahuanacói stílusban megfaragni (ott számos kis állatfigura került elő).

A hamisító túllőtte azonban a célt, hiszen a modellje túl elefántszerű. Cuvieroniusnak jellemzően kis fülei voltak, ilyen elefántszerűen sem tudta felemelni a fejét, hanem azt jellemzően „lógatva” hordta (legalábbis, ahogy a csontmaradványaiból következtetni tudunk erre).

Hogy a Cuvieroniust ábrázolni tudták, arra 3 lehetőség kínálkozna:

1. A tiahuanacóiak 12.000 éve látták ezen faj utolsó példányait, s a szobrocska akkor készült.
2. Az indiánok – akár a szibériai kis törzsek vadászai – jégbe fagyva találták az Andokban a faj példányait, melyeket kiolvasztottak. S a „szörnyeket” így voltak képesek ábrázolni.
3. Valójában az amerikai masztodont ábrázolták a tiahuanacóiak, ami elefántszerűbb volt és szintén 11 ezer éve halt ki. A fejét magasabban hordta, de a fülei szintén kicsik voltak. Viszont eddig a foszíliáit csak É-Amerikában találták (a legdélebbi pont Honduras).

Az első két esetben szerintem jól kellett volna ábrázolniuk a Cuvieroniust, és ez nem is a Mammut americanum!