A TIBETI LOBSANG RAMPA TITKOS ÉLETE

 

Hogy mi volt az igaz azokban, amiket Lobsang Rampa leírt, és mi nem, lehet ő maga sem tudná (biztos hogy van, de azokat mások műveiből vehette át). Tényszerűleg beszélt ugyanis könyveiben arról, hogy ufókon utazott, jetit látott, egy titkos kamrában három óriás mumifikált testét is (több könyve magyarul is megjelent). 1956 novemberében tűnt fel a Harmadik Szem c. könyvével, és egy nemlétező tibeti lámarend tagjának vallotta magát. A nyugati ezoterikus körök el voltak ájulva írásaitól.

Heinrich Harrer nevű Tibet-kutatónak azonban gyanús lett, nem hogy beavatott, hanem egyáltalán egy "tibeti" írta volna a könyvet. Végül, 1958-ban egy liverpooli magánnyomozót, Clifford Burgesst bérelte fel, hogy kutassa fel a könyvkiadó által titokban tartott "Lobsang Rampát"... Persze elég hamar meg is találta a kóklerünket:

 

Cyril Henry Hoskin nevű angol, aki 1910-ben született, majd 1948-ban Dr. Carl Kuanra változtatta nevét, aztán felvette a Lobsang Rampa nevet. A lelepleződés után (ezt valahogy minden sarlatán nehezen viseli) azt nyilatkozta, hogy ő akkor is (!) tibeti, aki "beköltözött" Hoskin testébe!!! 1981-ben hagyta itt a mi világunkat. Hozzáteszem, Hoskin soha nem járt Tibetben és nem is beszélte a tibeti nyelvet...

Hoskin egy teljes oldalt birtokol Richard Newnhamnak a The Guinness Book of Fakes, Frauds and Forgeries („Csalások, csalók és hamisítások Guinness könyve”) c. kiadványában (1991).