GUATEMALAI FEHÉR EMBER KŐFEJE

Dr. Oscar Rafael Padilla Lara guatemalai ügyvéd, amatőr régész és ufológus 1986 augusztus 16-án kapott egy fényképet, ami az 1950-es években készült a guatemalai dzsungelben egy titokzatos kőfejről. A fotót a terület birtokosa készítette, aki meghalt korábban, anélkül, hogy elmondta volna, hol készült a fotó. A kutató az Ancient Skies egyik 1987-es számában számolt be a fotóról.

David Hatcher Childress amerikai író olvasta a cikket a kőfejről és utána találkozott Padillával 1991-ben. Az ügyvéd elmondta, hogy egy rokona segített neki a helyszín megkeresésében, aki közölte, hogy a kép a Biener család egyik birtokán készült.

Végül, nagy nehézségek árán (valószínűleg 1990 körül) eljutott a Biener család kérdéses birtokára, az ország nyugati felében, a Csendes-óceán partjától öt kilométernyire a dzsungelben. A hely a La Democracia várostól tíz kilométerre esett. Egyébként ezen a vidéken maradtak fenn olmék kőfejek is (i.e. 1800-400).

Padilla azonban már csak a szobor torzóját találta, ugyanis a kormányellenes gerillák vagy tíz évvel korábban (1981-ben) itt tanyáztak és a szobor arcát lőgyakorlatnak használták. Megpróbálta felmérni a szobrot és a fej magasságát 4-6 méter közé becsülte. Az egész szobrot a nyakkal együtt, az előtte lévő autó alapján 9 méteresre becsülik.

Az olmék kőfejek mongoloid/negroid beütésű arcaitól azonban ez a fej nagyban különbözött: ugyanis finom vonású európai ábrázatú ember vonásait mutatta. Padilla 1999-ben kiadta Guatemala ufóeseteinek enciklopédiáját. Ez a munkássága kissé már gyanússá teszi az állítólagos szobor létét is. Fotó trükkre gyanakodtam először, de azt legkésőbb 1986-ban kellett elkövetni, s szerintem egy akkori fotó trükk a mai számítógépeken elbukna, ráadásul a fej tetején van három ember is: ha trükk ezek teljesen feleslegesen ill. értelmetlenül vannak ott. Viszont a vonások túl „modernnek” tűnnek, és miért van a szeme csukva, hisz sem az olmék kőfejeknek, sem a húsvét-szigeti moaiknak, sem a gízai nagy Szfinxnek (stb) nyitva vanna a szemei…

Az is gyanús volt, hogy Padilla miért nem készített felvételeket a lerombolódott szoborról vagy miért nem szólt a régészeknek a helyről? Ráadásul Padilla 1991-ben nem volt hajlandó Childresst sem elkísérni (a gerillákra hivatkozva) a szobor helyéhez.

Úgy néz ki azonban, hogy Lee A. Parsons amerikai régész már 12 évvel Padilla előtt tudott a szoborról: egy helyi farmer faragta Las Victorias közelében 1936 áprilisában puha tufakőből a meghalt felesége emlékére. Elébe még egy emléktáblát is helyezett el. A fénykép az autóval itt készült 1941-ben (Colavito szerint). Az időjárás rombolta le a nagyon gyenge kőből faragott fejet a következő évtizedekben, s nem a gerillák.

Childress viszont úgy vélte, Parsons értesülései nem pontosak. 1941-ben hogy hogy nem tudtak a helyiek a szobor faragásáról? Majd azt a nyakatekert megoldást találta, hogy a helyi farmer csak megtalálta ezt a szobor fejet, ami egy ősi fehér civilizáció maradványa és a plakettet helyezte csak elé...

Ezektől függetlenül a fénykép saját elétet él már.

Phillip Coppens belga író az olmékokat megelőző civilizáció maradványának tartja. Ennek megfelelően Raul Julia-Levy 3500-5000 évről beszél vele kapcsolatban. Hector E. Mejía pedig már a földön kívüliekkel hozza kapcsolatba. Gyakorlatilag bizonyos rajongók képtelenek már elengedni a kőfej "rejtélyét", ahogy sokan nem nem képesek lemondani a kínai "dropa" lemezek létezéséről, "mexikói" kristálykoponyákról vagy a boszniai "piramisokról"...

A fehér embert ábrázoló "ősi" guatemalai szobor legendája hasonlóan kitalált, de persze nem olyan rafináltan hamisított, mint Raposo-titkos városának leírása a brazil dzsungelben, ami miatt számos kutató is otthagyta a fogát (mint Fawcett ezredes is)...